Eyemotions

Motions captured by the eye

Eyecatcher – Marie Jeanne Smets

with 11 comments

Het heeft even op zich laten wachten, maar onze eerste Eyecatcher, Marie Jeanne Smets,  is dan ook meteen een échte eyecatcher. Vanaf de eerste maal dat we haar foto’s  onder ogen kregen, stond het voor ons vast dat zij de spits mocht afbijten. Haar beelden  zijn doorspekt met symboliek en dramatiek, maar ook met  humor en geluk. Een opvallende kwaliteit is de veelzijdigheid die zij als fotografe aan de dag legt.  Van strakke esthetiek tot donkerromantische beelden waarin  licht en kleur – of het ontbreken daarvan – een essentiële plaats innemen. Ze beheerst het allemaal feilloos.

Het is dan ook een eer om deze  rubriek met Marie Jeanne Smets te mogen openen …

Eyemotions:  Wat opvalt is dat Uw werk veelal een opvallende en dramatische lichtwerking vertoont. Wordt U hiervoor geïnspireerd door de schilderkunst en meer specifiek de oude meesters?
Smets
:      Tijdens mijn opleiding vond ik het vak kunstgeschiedenis erg  boeiend en de schilderkunst heeft me zeker geïnspireerd. Een voorbeeld hiervan is een portret dat ik in 2002 maakte van een jonge vrouw voor de achterflap van haar boek. Tijdens het poseren deed ze me denken aan “Het meisje met de parel” een schilderij van Vermeer.  Met het nodige licht en wat accessoires erbij heb ik haar dan ook zo geportretteerd.
De dramatische clair-obscur stijl van schilders zoals bvb. Caravaggio is een inspiratiebron die ik vooral gebruik in zwart-wit portretten. De impressionisten zoals Claude Monet, vertellen veel over het licht in de natuur. Ook de moderne schilders zijn boeiend om naar te kijken en leren ons hoe we met compositie en licht moeten omgaan.

Eyemotions:  Zoekt U dit licht specifiek op of wordt dit door postprocessing geaccentueerd?
Smets
: Het liefst werk ik met bestaand licht. Op die manier laat ik de sfeer van het moment zoveel mogelijk in de foto terug komen. Schaduwen vallen mooi en het licht speelt met het onderwerp en de compositie in het beeld.  Bij het ontwikkelen van de foto wordt het gevangen licht indien nodig nog accentueert door middel van doordrukken en tegenhouden, een doka techniek.

Eyemotions:  Heeft u enige bijscholing gevolgd inzake digitale beeldbewerking of is het voornamelijk het gevolg van intensieve zelfstudie?
Smets
:      Hoofdzakelijk zelfstudie, fora op het internet en de goede raad van enkele bevriende fotografen.

Eyemotions: Uw reeks ARS MORIENDI gaat over de dood, “de ultieme afspraak”.
Veel beelden hiervan zijn in scène geplaatst en ook zijn er vele digitaal bewerkt.
Waar haalde je je ideeën hiervoor vandaan? Liet je je beïnvloeden door bepaalde schrijvers of dichters?

Smets
:      De reeks “Ars Moriendi 2008 – de Ultieme Afspraak” is een fototentoonstelling die ik in opdracht heb gemaakt.
Eerst heb ik wat ideeën op papier gezet, documentatie verzameld, veel gelezen over het thema… naslagwerken geconsulteerd, boeken over de dood in de natuur, in de kunst, enz. …

Maar vooral twee jaar lang foto’s gemaakt en zoveel mogelijk fotografische beelden verzameld.  Ik heb tientallen plaatsen bezocht, zoekend naar drama, stilleven, humor. Foto’s gemaakt op kerkhoven, in de natuur en de leefwereld van mens en dier. Uit honderden beelden heb ik een dertigtal foto’s gekozen voor de tentoonstelling. Voor een aantal van die foto’s haalde ik mijn inspiratie uit verhalen, film of kunst en die zijn dan ook in scène gezet.

Zoals bijvoorbeeld de titelfoto “de Ultieme Afspraak”; een man die volledig aangekleed en als het ware onaangekondigd de zee inwandelt, is waarschijnlijk wel geïnspireerd door het surrealisme van René Magritte. Het maken van de foto was een vrolijke bedoening, het is volledig in scène gebracht. Walter was bereid om te figureren, hij is een duiker en kent de zee. Nadien werd de foto bewerkt om de sfeer te creëren.

© MJ Smets - De Ultieme Afspraak

© MJ Smets - De Ultieme Afspraak

Een vriendin die thuis een vijver heeft speelde de rol van Ophelia, een personage uit het toneelstuk “The Tragedy of Hamlet”. Voor die foto heb ik me laten inspireren door het werk van Everett Millais.
Hyacinten symboliseren in sommige culturen de dood van een mens, maar met de belofte van wedergeboorte. Daarom wandelden voor de foto ”Dodentocht”  enkele leden van een toneelclub met dodenmaskers en een doodskist door het Hallerbos. Een van hen heeft ook gefigureerd voor de foto “Dodenpreek”.  …

© MJ Smets - Ophelia

© MJ Smets - Ophelia

Eyemotions:  Naar welke lichtmeesters kijk jij met felle bewondering?
Smets
:      Dat is een vraag waar ik niet bondig op kan antwoorden, er zijn er immer zo veel. Naar foto’s kijken heb ik altijd al gedaan, daarom houd ik zo van fotoboeken.  Een van de eerste fotoboeken die kocht was van Willy Ronis. Dat boek heb ik spijtig genoeg verloren. Onlang zag ik echter in een boekhandel tot mijn verrassing zijn naam op een pocketboek. Ik heb het onmiddellijk gekocht; “Ce jour-là” is een leuk boekje waarin hij bij elke foto het verhaal vertelt van hoe die tot stand is gekomen. Het boek staat nu in mijn boekenkast naast o.a. Robert Doisneau, Mapplethorpe, Man Ray, Blossfeld, Cartier-Bresson, Brassai, Herbert List, JeanLoup Seiff, Marcia Lipman, Herbert Bayer, Banka,  …
en natuurlijk ook vele Belgische fotografen die ik hier niet opnoem om er zeker geen te vergeten.
Tot slot wil ik ook nog vermelden dat ik met heel veel plezier en soms met verwondering en bewondering  kijk naar het werk van sommige jonge hedendaagse fotografen.

© Willy Ronis - Les Amoureux de la Bastile

© Willy Ronis - Les Amoureux de la Bastile

Eyemotions:  Wanneer en waarom ben je overgeschakeld van analoge fotografie naar digitale?
Heb je er spijt van?

Smets
: In 2002 heb ik mijn eerst “digitaaltje” gekocht “om eens te proberen” een mens moet meegaan met zijn tijd en uiteindelijk bleek dat een foto maken met zo’n ding best wel meeviel. Toen ik later een digitale reflexcamera kocht schakelde ik kort daarop definitief over en nu werk ik uitsluitend digitaal en heb daar zeker geen spijt van, wel integendeel.

Eyemotions:  Welke reeks, of welke foto in het bijzonder vindt U zelf het mooist?
Smets
:      Oei, ook dat is weer zo’n moeilijke vraag, immers mijn beste foto en/of reeks  moet ik nog maken, maar dat is natuurlijk een cliché antwoord. Ik kies een foto van mijn moeder die ik enkele jaren terug met veel liefde maakte.  Die foto maakte in 2005 deel uit van een tentoonstelling over oudere vrouwen in de kunst en was georganiseerd door het Salzburger Kunstverein (Oostenrijk) .

Eyemotions:  Aan welke foto heeft U de mooiste herinnering?
Smets
:      Zonder twijfel de 16 portretten die ik maakte voor het boek  “Werken met Passie” over vrouwen die terugblikken op hun loopbaan. Het was een hele fijne opdracht, een van de leukste die ik de laatste tijd heb mogen doen. We hadden vaak erg fijne gesprekken vooraf wat erg bevorderend was voor de foto’s nadien, het zijn stuk voor stuk “straffe madammen” waar ik heel veel respect voor heb en zo heb ik ze ook geportretteerd.

© MJ Smets

© MJ Smets - Werken met Passie (Rose Claeys)

Eyemotions:  Haalt U uit uw beroep als interieurfotograaf ook enige fotografische voldoening of ziet U dit eerder puur beroepsmatig?
Smets
:     Elke opdracht is anders en vraagt een andere aanpak en zo wordt het telkens weer een nieuwe uitdaging. Bovendien bestaat mijn opdacht er niet enkel in om mooie beelden te maken ze moeten ook vertellen wat wij doen, wie we zijn en vooral wat we realiseren. …

Dat alles maakt het erg boeiend om te doen. Het is een fantastische job die ik heel graag doe.

© MJ Smets

© MJ Smets

Eyemotions:  Een element dat in vele foto’s van jouw terugkeert zijn opvliegende vogels. Toeval, of met voorbedachte rade?
Smets
:      In het algemeen zijn vogels symbool van het bovenaardse, het nauwelijks bereikbare en van de vrijheid waarnaar de mens streeft. Daarom spelen vogels vaak een rol in mijn foto’s omdat dit niet enkel bijdraagt tot het verhaal dat ik wil brengen, ze zorgen vaak ook voor de nodige “actie”. In sommigen foto’s zijn ze louter toeval, maar boeiender zijn die gemaakt met voorbedachte rade. Ik vind het spannend om dat moment af te wachten tot de vogel opvliegt, dat vraagt vaak veel geduld, maar dat is net ook het leuke ervan.

© MJ Smets

© MJ Smets

Op 9 juni geeft Marie Jeanne Smets een lezing over fotografie:
“Over fotografie – elke foto is een nieuw avontuur”.

De lezing gaat door in ´ T Zonneputteke in Zoersel. Meer info vind u hier: http://www.mjsmets.be/expo/expo.html

Eyemotions: Bedankt voor dit interview.

Written by eyemotions

juni 1, 2009 bij 12:00 am

11 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. heel leuk idee zo’n interview! en marie jeanne maakt ook prachtig werk, dus een straffe keuze!

  ysabje

  juni 1, 2009 at 9:03 am

 2. Interessant (en een prima spitsafbijter)!

  Karina

  juni 1, 2009 at 10:22 am

 3. Mooi en interessant interview, met veel goesting gelezen. Kijk ook al uit naar het volgende !

  fbaert

  juni 1, 2009 at 12:32 pm

 4. Smets: graag gedaan! 😉

  MJ

  juni 1, 2009 at 7:42 pm

 5. Leuk om eens het verhaal te lezen dat schuilgaat achter de fotograaf. Ik kijk al uit naar de rest van de serie!

  Steven

  juni 1, 2009 at 8:28 pm

 6. Heel interessant, wordt dit een wekelijks rubriek of gewoon af en toe?

  Haryo Sukmawanto

  juni 1, 2009 at 8:30 pm

 7. Een goed initiatief,zo’n interview en zeker met MJ Smets is dit direct een schot in de roos! Ik hoop dat ik haar lezing kan bijwonen, dat zal zeker ook heel interessant zijn.

  Christel

  juni 1, 2009 at 9:20 pm

 8. Indien onze discipline het volhoudt, zou dit een maandelijkse rubriek moeten worden … De oude ‘Eyecatchers’ zullen tevens na te lezen zijn onder de link ‘Eyecatcher’ rechts, wat natuurlijk voor zichzelf spreekt.

  Eyemotions

  juni 1, 2009 at 10:05 pm

 9. Ik ken MJ al geruime tijd. Haar “verhaal” hier eens te lezen in jullie schitterend interview is iets als “fotografisch thuis komen”. De essentie van het beelden schieten in enkele rake bewoordingen.
  Hopelijk ligt er binnenkort een lijvig groot fotoboek van MJ op mijn koffietafel. Ik kan er alleen maar van dromen … Proficiat !!

  embee

  juni 3, 2009 at 7:03 am

 10. Ik heb MJ onlangs voor de eerste keer ontmoet, het was een erg leuk en inspirerend gesprek. Het interview is tevens erg boeiend! Een tof initiatief.

  MJ, het boekje van Willy Ronis heb ik ondertussen besteld en het is onderweg, ik ben benieuwd.

  Serge Van Cauwenbergh

  juni 5, 2009 at 9:43 pm

 11. mooi meegenomen.
  het gaat je goed.
  wat op te halen , het net even kwijt geweest.
  ludo

  ludo

  juni 7, 2009 at 12:05 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: